Krigen har utløst matkrise

Krigen i Europa har allerede gitt enorme økninger i matvareprisene mange steder. Direktør Sammy Nawali beskriver hvordan dette påvirker Rain Edge-familien i Nakuru, Kenya.

Kjære venner og partnere

Vi sender dere varme hilsener fra Rain Edge/Sure 24, Nakuru, Kenya. Ber om og håper at alt er bra med dere.

På torsdag 16. juni sendte vi flere stabsmedlemmer og barn fra Sure 24 for å samles med flere andre barn og markere "Day of the African Child". Dette er en spesiell markering til ære for de sørafrikanske barna som ble skutt under protestene mot apartheid. Barna kom fra forskjellig bakgrunn og familier, men kjempet sammen for et felles mål.

Krigen har utløst matkrise

Dagen hadde et rikt program, med kunst, dikt, musikk og dans som ga oss muligheten til å leve oss inn i livene til barna som deltok. Jeg kom ikke over hva dette sa om tiden vi lever i - virkelig tøffe og vanskelige tider.

For de av oss som er litt kjent med Bibelen, kan vi lese profetiene om de siste dager, og det er som om dette utfolder seg i vår tid. Det er snakk om uvanlige sykdommer (Covid-19), invasjon av gresshopper, kriger og rykter om krig (Russland/Ukraina), tørke og sult - det ene etter det andre.

Konsekvensene av det som skjer mellom Russland og Ukraina kan man ikke ta lett på. Jeg skulle virkelig ønske dette kunne løse seg, men vi må forholde oss til realiteten. Her i Nakuru, Kenya, Øst-Afrika merkes det virkelig godt. Livet er i ferd med å bli uutholdelig. Nå trenger mange familier et mirakel for å få til to måltider om dagen. Vi gir Russland og Ukraina skylden for krisen vi står i her nå, tusener av mil unna konflikten.

Her startet det med mangel på kunstgjødsel, slik at prisene raskt økte til det dobbelte. Deretter begynte prisene på gass og bensin å ta av, etterfult av hvetemel, matolje - og nå til slutt landbruksvarene som produseres lokalt. De av oss med store familier å fø på og begrensede ressurser må stadig forholde oss til en ny og enda mer krevende situasjon.

Den 14. juni ringte jeg leverandøren vår og klaget på prisen for mais. Vi betaler vanligvis 2000 shilling (ca 170 kr) for en sekk på 90 kg, men prisen var nå 5000 shilling! Dette er basismatvaren i Kenya, som i årevis har hatt overkommelige priser. Nå var det plutselig blitt et luksusprodukt. Men det tok ikke lang tid fra jeg klaget til det skjedde noe. Dagen etter ble det enda verre, og 15. juni våknet vi til enda dyrere drivstoff og at en sekk med mais nå kostet 6000 shilling - det er mer enn 500 kr!

Vi ved Sure 24 har alltid vært velsignet ved at dere står sammen med oss. Jeg aner virkelig ikke hvor vi ville vært midt i alt dette uten deres bidrag! Dette året har vært tøft. Vi driver to skoler, en grunnskole og en videregående på to områder ca 20 km fra hverandre. I år har myndighetene endret pensum, slik at gamle lærebøker fases ut og nye må kjøpes inn. I tillegg til dette er det bestemt at vi skal gjennomføre fire semestre i stedet for tre. Dette gjør at vi får tre trinn som skal uteksamineres i løpet av få måneder - to på grunnskolen og ett på den videregående.

Gjennom lang tid har mikrobedriftsprosjektene våre bidratt mye til å subsidiere matbudsjettet og andre behov hos oss. Men økningen i kostnaden på råmaterialer gjør at vi opererer på et minimum, og strever med å betale matregningene. Jeg vil benytte denne anledningen til å appelere til deg som er vår venn og partner om å være så snill å hjelpe oss med å holde hodet over vannet. Hvis du på noen som helst måte kan hjelpe oss gjennom denne vanskelige tiden, vil det bety svært mye for oss.

Vi har kuttet ned på våre eksterne programmer, og står for øyeblikket kun igjen med våre interne aktiviteter som Rainbow Club på søndager, skolene og Sure 24-familien. Det andre kan vi bare gjenoppta når midlene tillater det.

Med økningen av prisen på basismatvarer, koster det nå 14.000 kr i uka å brødfø de 480 barna og staben som Sure 24 og Rain Edge-familien består av. Dette er opp fra nivået på 7.000 kr før krisen. Vær så snill og send det du kan. 2.000 kr vil brødfø alle i en dag, 60.000 kr vil hjelpe oss gjennom en måned og 720.000 kr berger oss gjennom hele året. Vi kan be om at dette må forandre seg, men vi trenger en plan for vanskeligere tider som ligger foran oss, så enhver gave vil være svært verdsatt.

 

På forhånd takk, hilsen Sammy

Gi til mat: 1100.41.92909 (fadderkontoen)
Gi til utdanning: 1100.44.43898 - Vipps 79848
Gi til brønn: 1100.44.43871 - Vipps 695538

Powered by Cornerstone