Endelig tilbake til Kenya igjen

I oktober 2022 var det endelig anledning til å besøke Kenya igjen. Jeg reiste sammen med Paul Kelly, en god venn og representant fra PCC, vår partner i England.

Selv om oppholdet bare varte i fem dager, betydde det mye for barna og staben å få gjester. Og før avreise mottok vi mange rause gaver. Dette gjorde at vi kunne sette seks lokale skomakere i gang med å lage et etterlengtet par med nye sko til hvert av barna. Her er noen oppdateringer fra de viktigste områdene av arbeidet:

Barnehjemmet Sure 24 Homes

Endelig tilbake til Kenya igjen

Denne måneden er det 15 år siden Sure 24 ble åpnet. Vi feiret anledningen med kake og brus til både barna og de voksne. Alle fikk utdelt nye sko, sokker og undertøy. I løpet av pandemien er antall barn blitt noe redusert, etter at de i en periode ble pålagt å flytte ut. En del ble værende hos slektninger, og mottar nå kun støtte til skolegang. Disse kalles «community sponsored». Likevel bor det 93 barn og unge i alderen 3 til 18 år på Sure 24. I tillegg har 68 elever på videregående bakgrunn fra hjemmet, og sponses fortsatt derfra.

Barneskolen Living Fountain Academy

Endelig tilbake til Kenya igjen

Skolen som ligger hundre meter fra barnehjemmet har 14 lærere og omtrent 234 elever fra nærområdet og barnehjemmet. Disse er fordelt på to førskoletrinn og åtte grunnskoletrinn. De to siste trinnene har myndighetene nylig bestemt at skal skilles ut som «junior high», tilsvarende det vi kaller ungdomsskole. Dette innebærer blant annet at sjettetrinnet nå må gjennom eksaminering før de kan gå videre. Skolen fungerer godt, men trenger nye tekstbøker.

Rain Edge High School
Den videregående skolen i Elmenteita, et par mil sør for Sure 24, er Rain Edges viktigste satsingsområde. Den er ikke ferdig bygget, men har likevel tilbud til alle fire trinn i klasserommene som står klare så langt. Et stort flertall av de 162 elevene får utanningen sponset av Rain Edge. De neste fem årene skal byggene ferdigstilles og kapasiteten økes til 1200 elever. Skolepenger fra den økte elevmassen vil gjøre at skolen deretter kan drives uten ekstern støtte. Det gjenstår fortsatt store investeringer i bygningsmassen for at målet skal nås, men brønnen vi åpnet i 2020 har gjort en enorm forskjell.

Ny brønn ved Oldubei

Endelig tilbake til Kenya igjen

To kilometer fra den videregående skolen ligger den offentlige barneskolen Oldubei. Skolen mangler vannforsyning, noe som går utover hygienen og særlig gjør det vanskelig for jentene der. Håndballaget Byåsen jenter 05 har i mer enn et år samlet inn penger til vann for elevene, og har hjulpet oss med å kjøpe en eiendom rett ved siden av skolen. De har finansiert geologiske undersøkelser, tillatelser, oppføring av vanntårn og boring ned til grunnvannet. Nå gjenstår $6000 i investeringer i pumpe og elektrisk arbeid før Rain Edge kan ha en ny brønn klar, og gi skolen vann.

Bedrifter tilknyttet arbeidet

Endelig tilbake til Kenya igjen

Bakeriet er gjenåpnet på en avstengt del der det opprinnelige barnehjemmet lå. Bungalowen er revet, og materialene gjenbrukt i et nytt bakeribygg. Her bakes tusenvis av brød og kaker hver dag. Dette sysselsetter 20 arbeidere og genererer inntekter som går inn i det øvrige arbeidet. Flasketapperiet på samme område er midlertidig stengt, og trenger $2000 til ny emballasje før det kan drives videre. Ved den videregående skolen er det åpnet butikk i vanntårnet. En kiosk som selger sim-kort og ringetid er også åpnet i en annen del av Elmenteita.

Studentene våre

Endelig tilbake til Kenya igjen

I Nairobi møtte jeg Mary på bildet over, som kom til Sure 24 Homes for seks år siden, 14 år gammel. Før det bodde hun på et annet barnehjem, men fordi fadderne hennes trakk seg, satt de henne på gata. Mary er foreldreløs og vi vet ikke engang hvem slektningene hennes er. Disse siste seks årene har derfor Sure 24 vært hennes eneste familie. Her fikk hun mulighet til å gå på videregående skole, og endte tidligere i år opp med et av de beste resultatene på sitt trinn. Nå har hun akkurat begynt å studere juss ved universitetet.

Da vi møttes, var hun veldig takknemlig for at vi hadde gitt henne muligheten til å studere. Hun har fått to gode hybelvenninner, og selv om studieløpet er krevende, er hun veldig motivert. Jeg hadde med en kjempeflott gave til henne fra Askim Videregående Skole: En pent brukt elev-laptop som hun kan bruke til studiene.

Flere av dem som studerer i nærheten av Nakuru kom også innom og hilste på i løpet av besøket, og hver av dem var like takknemlige som Mary. Denne høsten går 36 elever med bakgrunn fra Sure 24 på college eller universiteter. Av disse er 28 sponset fra Norge gjennom utdanningsfondet, noe som er rekordhøyt.

Hvordan situasjonen er
Generelt kan jeg si at arbeidet lokalt fortsatt drives godt. Selv om de har enkle kår, har barna det bra. De to største utfordringene akkurat nå er svært høye priser på mat og tap av mange faddere internasjonalt i løpet av pandemien. Det ble derfor mange gledestårer da jeg kunne gratulere åtte barn med nye faddere. Støtten til omsorg, mat og utdanning, sammen med det å vite at noen bryr seg og tenker på en, betyr mer enn vi kan forstå for barna og ungdommene tilknyttet Sure 24.

Tusen takk for at du er med og bidrar til dette!

Hvis du ønsker å gi en ekstra gave til noen av de nevnte områdene, kan det gjøres slik:

  • Ny brønn ved Oldubei: kontonr 1100.44.43871 eller vipps 79842
  • Utdanningsfondet: kontonr 1100.44.43898 eller vipps 79848
  • Barnehjemmet: kontonr 1100.41.92909

Hilsen Andreas Tangen
Fadderen til Samuel og John

PS: Hvis du selv tenker å reise til Kenya, må du nå kjøpe e-visum på nett noen dager før avreise. Dette koster 129 dollar, og krever at du har en bekreftelse på bookingen fra hotellet du skal overnatte på. Det er også krav om korona-sertifikat både ved innreise og utreise. Munnbind anbefales ombord på flyet.

Powered by Cornerstone