Hva vi gjør i Kenya

Flere hundre barn får omsorg, utdanning og hjelp gjennom prosjektene vi støtter. Utgangspunktet var den tidligere gategutten Sammys brennende ønske om å hjelpe barn i samme situasjon som han selv hadde vært i. Audun og Andreas fra Askim ble invitert med på åpningen av barnehjemmet Sure 24 i 2007, og et spennende samarbeid var dermed i gang.

Barnehjem

Barnehjemmet Sure 24 Home ligger i utkanten av Nakuru, Kenyas fjerde største by. Høsten 2007 fikk de ti første gateguttene tilbud om en ny start, og flyttet inn i hos oss. Stadig nye barn kom til, og i 2012 åpnet vi en egen avdeling for jenter. Hjemmet er offentlig godkjent, og selv om standarden er enkel, rangerte barnevernet Sure 24 som det nest beste av over hundre barnehjem i samme distrikt allerede i 2015. I 2024 bor det over 130 barn og ungdommer her. Nesten halvparten av barna har faddere i Norge. Mange er også sponset av faddere gjennom samarbeidspartnere i England og andre deler av Europa.

Skole

Living Fountain Academy er barneskolen som gir alle en sjanse. Mange av elevene her ville ikke hatt mulighet til å gå på offentlige skoler. Selv om skolegang i Kenya i teorien skal være gratis, må barna likevel ofte betale for materiell, eksamener og vitnemål. De må dessuten ha skoleuniform og sko. For mange fattige familier blir det dermed nesten umulig. Men hos oss får alle mulighet til å lære. Vi har faddere for flere av dem som ikke kan betale selv, og de som ikke er sponset finner vi gjerne plass til på en eller annen måte likevel. Til tross for at mange av dem har en vanskelig bakgrunn, har elevene våre gang på gang de aller beste faglige resultatene i vårt skoledistrikt.

Etter to års førskole (preschool) og seks år på barneskolen (primary) ved LFA, starter elevene på junior secondary, som tilsvarer vår ungdomsskole, før de går videre til senior secondary, som tilsvarer videregående. Til dette har vi også en egen skole, Rain Edge High School. Denne ligger et par mil sør for barnehjemmet. Elever med et godt vitnemål derfra kan få stipend fra utdanningsfondet vårt og gå videre til college eller universiteter andre steder.

Sysselsetting

Her i Norge er andelen voksne i arbeid svært høyt. I Kenya er tallene nesten helt motsatte. Dette er en enorm utfordring for samfunnet. Gjennom yrkesrettede initiativer har Rain Edge igangsatt en rekke små bedrifter som i dag gir arbeid til flere titalls personer. Foretakene omfatter blant annet et verksted, bakeri, systue, frisørsalong, vannpost med rense- og tappeanlegg for flaskevann, i tillegg til mange andre små arbeidsplasser.

Nødhjelp

Blant familiene der ingen i husstanden har fast inntekt, er nøden stor. Hver lørdag inviterer derfor Rain Edge barna i lokalsamfunnet rundt barnehjemmet til et gratis måltid. Dette arbeidet kalles Rainbow Club. Opptil 300 barn strømmer da til, og mange av dem går svært langt for å få med seg dette måltidet. For enkelte av dem, er dette det eneste skikkelige måltidet de spiser i løpet av uken.

For mer informasjon om Rain Edge i Kenya, se rainedgeinternational.org.

Powered by Cornerstone